Hoe maak jij in de zakelijke context ruimte voor niet-weten? En waarom zou je dat überhaupt doen?
We weten sinds de uitbraak van het Corona virus erg veel niet, niet alleen over het virus en hoe het zich verder zal ontikkelen, maar ook over de reacties op maatregelen over de hele wereld.
Laten we beginnen met het herkennen van niet-weten als onderdeel van teams, organisaties, strategieën,plannen en zijn.
Overal waar mensen in groepen bij elkaar komen, op het werk, buiten het werk, zijn systemische wetmatigheden van toepassing. Niet-weten is daar een essentieel onderdeel van.

Het nut van Niet-weten

Niet weten neemt in het systemische werk een belangrijke plek in. Voor Corona was het lastig om het nut van niet weten aan anderen uit te leggen. Nu is er door Corona het niet weten veel dichterbij gekomen. Wij weten zoveel niet omtrent dit virus en wat voor impact het nog op onze levens zou hebben.

Niet - weten en Corona

Sinds de Corona door onze levens waait is het niet- weten voor mij makkelijker uit te leggen, en leg ik, bij het begeleiden van alle bedrijfsmatige opstellingen, standaard een vloeranker voor het niet-weten erbij. Zeker in de zakelijke context is het wennen om niet-weten als onderdeel van een strategie, onderzoek naar conflicten in teams of doelmatige benadering van partners en klanten mee te nemen. Dus niet alleen niet-weten omtrent Corona, maar niet weten als standaard onderdeel van alles. Alles wat ook in de zakelijke context in de onderstroom van invloed is. Van invloed op de sfeer in een team, op het maken van plannen en uitzetten van strategien, en ook op de relatie tussen een organisatie en haar context, haar partners, haar klanten.

In het niet weten schuilt vaak potentieel, opties en mogelijkheden, die van te voren niet hadden kunnen worden bedacht.

Niet-weten en de angst voor het onbekende

Aan de andere kant is in ons menselijke brein, door de evolutie, ook de angst voor het onbekende, voor het niet-weten, sterk aanwezig. Het is een van de primaire menselijke angsten en heeft ons voor veel dommige dingen behoedt.

Zodra wij een bewustzijn ontwikkelen, dat deze primaire angst voor het niet-weten, het onbekende, ons belemmert om het potentieel, de optie en mogelijkheden van niet-weten, die er ook zijn, waar te nemen, is de angst al verdwenen.

Ik pleit daarom voor meer niet-weten, ook in zakelijke context.

Hoe maak jij in de zakelijke context ruimte voor niet-weten?Wil jij weten wat niet-weten voor jou en je onderneming kan betekenen? Wil je jouw team wegwijs maken in het niet-weten? Wil je een keer sparren over niet-weten? Neem contact op via https://www.desystemischeblik.nl/contact2/

of bel mij: ++31618275619

Wil jij je meer algemeen verdiepen in niet-weten lees dan hieronder een artikel over het boek Not-knowing van Donald Barthelme:

https://www.brainpickings.org/2014/04/07/donald-barthelme-not-knowing/


About the Author

Ik ben een pro actieve mensen mens gespecialiseerd in out of de box oplossingen.Door mijn achtergrond in drama, filosofie, systemisch werk en Sjamanisme neem ik grotere verbanden waar, hoor ik het ongezegde en ben ik ondertussen expert in de verruiming van waarneming.Ik stel de vragen die openen, voorbij het zichtbare. Daarmee faciliteer ik verandering in vastgelopen situaties. In de persoonlijke sfeer, in teams en voor ondernemers.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Boek nu een sessie of neem contact op

Boek een 1 op 1 sessie of een jaartraining bij Sabine.

>