Innerlijke rust, van belang voor leidinggevenden

Welk verband hebben leiderschap en groepsweefsel met elkaar?

Als je een leidende positie hebt binnen een groep, als je manager , teamleider, ondernemer met personeel of docent bent, zijn mensen in je groep van jou afhankelijk. Jouw innerlijke staat resoneert direct ( onbewust ) met het weefsel van jouw groep. Elke persoon die deel uit maakt van je groep is ingebonden in het weefsel dat jullie met elkaar vormen. Je kan het zien als een energetisch tapijt, geweven uit alles wat jullie met elkaar meebrengen. Bewust en onbewust.

Hetzelfde geldt voor mensen, die anderen begeleiden in een (groei-) proces, zoals coaches.Ook hier ontstaat door het proces een steeds inniger verband tussen twee mensen, die een weefsel vormen.

Op de werkvloer meldt dit weefsel zich vooral als alles heel goed gaat, dan ervaart iedereen in de groep dat het stroomt, dat er voldoende energie is dat het werk vlot en dat de onderlinge relaties fijn aanvoelen.

Het meldt zich ook als er moeilijkheden zijn, dan toont het zich in de vorm van gedoe, weerstand, conflicten en werkprocessen, die stroef verlopen.

Jouw innerlijke houding als leider of coach

Jouw innerlijke houding als leidinggevende, leider,baas, coach of docent beïnvloedt het gedrag van het weefsel  van je groep en je cliënt zowel in positieve als ook in negatieve zin.
Als jij je ten allen tijde innerlijk kan verbinden met een plek waar jij rust en inspiratie uithaalt heeft dat een positieve effect op de groep en je cliënt. Zelfs als de groep of de cliënt  hier niets van weet.

  • Rust jij in jezelf?
  • Zie je in conflict situaties altijd meerdere opties om het conflict ruimte te geven?
  • Of wordt je door het weefsel meegenomen in tunnelvisie?
  • Zou je graag meer bij jezelf, in je kracht, leiding willen geven?
  • Heb jij een innerlijke rustplek, en inner sanctuary ?
  • Kan jij je ten allen tijde met je innerlijke rust verbinden? Ook als het om je heen stormt?


DOEN:

De tijd tussen kerst en oud en nieuw leent zich bij uitstek om even stil te staan, de aandacht naar binnen te richten en te reflecteren over het afgelopen jaar.

Uitzoomen & opladen

Even uitzoomen, afstand nemen van het alledaagse en je met eigen innerlijke krachtbronnen en rustplekken te verbinden. Die hebben we allemaal, meestal laden ze zich (onbewust) op, als je dingen doet waar je plezier aan beleeft. Als je genoeg rust hebt en actief tijd vrijmaakt om je batterijen op te laden.

Dat doe je met je mobiel toch ook elke avond?

Hoe?

In de tradities, die bestonden voordat het merendeel van de Europese bevolking vrijwillig of onder (zachte) dwang zich tot het christendom bekeerden, werden de dagen tussen de jaren als heilig beschouwt.

In sommige regio's in de Alpen, onder andere in Zwitserland was het tot in de jaren zestig van de vorige eeuw gebruikelijk dat alle (boeren) vrouwen tussen 25 december en vijf januari geen werk verrichten. Dus niet kookten, wasten, of het huishouden deden. In plaats daarvan gingen ze met allerlei lekkers dat ze in de weken daarvoor hadden bereid bij elkaar op bezoek om te nixen, verhalen te vertellen en op te laden. In de heilige dagen was er ruimte voor deze vrouwen om afstand te nemen van hun hard werkende bestaan en gezamenlijk te reflecteren, misschien keuzes te maken hoe ze de dingen in het komende jaar anders wilden doen.

Ik nodig jou uit om naast feest te vieren, dierbaren te beschenken en Netflix series te binge watchen  een moment voor jezelf in te plannen:


Een moment waar jij jezelf onderdompelt in niets doen, je ziel te laten vieren en helemaal niets maar dan ook niets van jezelf verwacht. Op zoek te gaan naar een plek binnen jezelf waar je rust ervaart, waar je kan opladen en kracht tanken.

Een moment voor jezelf....

Zorg dat je telefoon uitstaat en dat je een paar uurtjes niet gestoord wordt.

Steek een kaarsje aan, neem een kop thee met een lekker koekje en doe niets.

Het klinkt makkelijker dan het is. Je zult misschien ervaren dat je in je hoofd nog steeds bezig bent met analyseren, evalueren, plannen, jezelf op je kop geven, jezelf prijzen, invullen wat je vanochtend hebt gedaan of wat je vanavond wilt doen.

Dat mag allemaal, zolang je jezelf toestaat om telkens weer terug te komen bij je voornemen niets te doen en te denken. Telkens als je de neiging hebt om iets te willen doen, herinner jezelf vriendelijk dat je juist niets wilde doen….. Kijk in de kamer rond, luister naar de achtergrond geluiden , snuif even de lucht in je kamer op, adem een paar keer diep in en uit en geef je opnieuw over aan het nietsdoen.

Na een paar uur, als je genoeg hebt van het niets doen stel jezelf onderstaande vragen:

  • Wat heb je ervaren?
  • Beleeft?
  • Zou je deze ervaring(en) willen verder ontwikkelen of onderzoeken?
  • Wat zouden deze ervaringen kunnen bijdragen? Aan je werk? Aan je dagelijkse bestaan?Aan de groep waarvan je deel uitmaakt?

Wil je meer weten hoe jij innerlijke rust in je dagelijkse leven kunt integreren?

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief van de systemische blik :

​https://www.desystemischeblik.nl/contact/​​​

About the Author

Ik ben een pro actieve mensen mens gespecialiseerd in out of de box oplossingen.Door mijn achtergrond in drama, filosofie, systemisch werk en Sjamanisme neem ik grotere verbanden waar, hoor ik het ongezegde en ben ik ondertussen expert in de verruiming van waarneming.Ik stel de vragen die openen, voorbij het zichtbare. Daarmee faciliteer ik verandering in vastgelopen situaties. In de persoonlijke sfeer, in teams en voor ondernemers.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Boek nu een sessie of neem contact op

Boek een 1 op 1 sessie of een jaartraining bij Sabine.

>