Rauhnächte: rituelen voor de tijd tussen kerst en oud en nieuw.Lees wat je kunt doen om het nieuwe jaar met een schone lei te beginnen:
De Raunnachten (ook bekend als Rooknachten, volgens de oude spelling Rauhnächte), twaalf nachten (ook twaalfde), Glöckelnächte, Innernächte of Unternächte zijn enkele nachten rond de jaarwisseling die in de Europese gebruiken een speciale betekenis krijgen. Het zijn meestal de Twaalf Dagen van Kerstmis van Eerste Kerstdag (25 december) tot het feest van Driekoningen (6 januari).
Dus, wat maakt deze avonden zo speciaal? Het maanjaar bestaat uit 354 dagen en het zonnejaar uit 365 dagen. Er zitten twaalf nachten tussen de twee periodes. Deze nachten 'buiten de tijd' worden beschouwd als mystiek en magisch en zijn het moment waarop de natuurwetten worden omvergeworpen. Het lot kan gedurende deze tijd opnieuw worden bepaald. Ook al lijkt de natuur bevroren en stil, gevoelige mensen kunnen een bepaald geroezemoes in de lucht voelen. Volgens het volksgeloof bewegen de zielen van de doden zich in deze tijd dichter naar de materiele werkelijkheid en is het mogelijk om ze toekomstprofetieën te horen fluisteren.Van zulke dagen wordt in mythologieën vaak aangenomen dat de natuurwetten zijn opgeschort en dat daarom de grenzen van andere werelden vallen. In veel culturen die zo'n kalendersysteem gebruiken, wordt deze periode vaak geassocieerd met rituelen en volksgebruiken.
WIEROOK RITUELEN
Steeds meer lokale mensen in de Alpenregio hebben de gewoonte verworven om kruiden te verbranden tijdens de Raunächte. Een van de redenen hiervoor is mogelijk de groeiende belangstelling voor natuurlijke remedies op basis van kennis over de heilzame werking van de aromatische stoffen die in kruiden en planten voorkomen. Dit hangt ook samen met de wens van veel mensen om zich nauwer te verbinden met de natuur en te leven in overeenstemming met haar ritmes. Daarom gebruiken veel mensen de tijd rond de Raunächte om weer in contact te komen met hun wortels en de natuur.
Kruiden worden meestal verbrand tijdens de vier belangrijkste nachten in deze periode: het feest van St.Thomas op 21 december (winterzonnewende), kerstavond, oudejaarsavond en het feest van Driekoningen op 5 en 6 januari. Gedroogde bundels kruiden worden fijngehakt en verbrand in een hittebestendige aardewerken schaal met wierook en houtskool. Het (uit) rooken -smudgen- van het huis door middel van van kruiden begint bij de oven (het fornuis, of de haard, als je er hebt) en verplaatst zich met de klok mee naar de hoeken van de keuken, gevolgd door alle andere kamers in huis. Dit zet zich zelfs voort in de buitenruimte, de schuur, de stallen en rond de boerderijen. De volgende soorten zegeningen worden uitgesproken om goedheid in huis te trekken:
'Moge alles wat donker is, alles wat ons niet meer dient, uit deze kamers verdwijnen. We nodigen ui: de liefde ,het licht en alle zegeningen. Moge de kamer schitteren met een nieuwe, frisse en schitterende glans en ons vrede, sereniteit, evenwicht en kracht geven. Dank jullie wel.'
Dit is bedoeld om de boze geesten en demonen af te weren die gedurende de twaalf dagen door de Alpen trekken en om slechte energie af te voeren. Er wordt ook aangenomen dat het geluk brengt als bedden en wasgoed buiten worden gelucht, omdat de demonen verstrikt kunnen raken in kleding, bedden – en wasgoed. Ongeacht of je in deze bovennatuurlijke dingen gelooft of niet, het is moeilijk om te ontsnappen aan de magie van deze rustige tijd in de Alpen.
Ondanks centrale verwarming, straatverlichting en volle schappen in de supermarkt voelen wij mensen nog steeds een zeker respect voor de tijd die zich tussen het ene jaar en het andere afspeelt, die in Oostenrijk, Zuid-Duitsland en delen van Zwitserland de Rauhnächte (letterlijk 'de barre nachten') wordt genoemd, vergelijkbaar met de traditie van de Twaalf Dagen van Kerstmis in Engelstalige cultuuren. Om je te verbinden met deze tijd en het op je eigen persoonlijke manier te gebruiken om je in verbinding te voelen met de natuurlijke ritmes, kun je dit kleine ritueel hier proberen:
WENSENRITUEEL: 13 WENSEN
1. Voorbereiding: Schrijf voor het begin van de Rauhnächte (voor 21.12) 13 wensen afzonderlijk op kleine stukjes papier. Vouw de briefjes zodat ze aan de buitenkant niet meer te onderscheiden zijn en stop ze in een doos of zakje.
2. Uitvoering: Elke Rauhnacht trek je een van de 13 vellen papier uit het doosje of zakje. Verbrand het in een vuurvaste kom zonder te kijken wat het is. Door verbranding wordt de wens getransformeerd en overgedragen aan hogere machten, die zorgen voor de vervulling van jouw Rauhnacht wensen. Het is het beste om dit Rauhnacht-ritueel 's avonds te beginnen, het jezelf gemakkelijk te maken op een rustige plek, kaarsen aan te steken en na te denken over jouw 13 wensen. Adem diep en rustig in en voel de Rauhnacht. Je kunt zelfs tijdens een Rauhnacht-meditatie berichten ontvangen die dan staan voor de betreffende maand in het nieuwe jaar (12 nachten, 12 maanden in het komende jaar). Schrijf je gedachten op in je dagboek. Bedank ten slotte de spirituele krachten voor hun steun.
4. Bijzonderheid: in de nacht van 6 januari heb je nog een laatste papiertje over. Lees de wens hardop voor, want je moet er in het nieuwe jaar zelf voor zorgen zodat het uitkomt. De Spirits stellen het altijd op prijs, als je op eigen kracht je autonomie versterkt.
Geniet van deze kerstperiode op je eigen manier, misschien door een ritueel te doen of niet. Leven in verbinding met de natuurlijke energieën zal resulteren in een meer geaard, vervuld leven.
Wil je nog meer lezen over winter, de winterzonnewende en natuurlijke ritmes? https://www.desystemischeblik.nl/winter-zijn/
Fijne Rauhnächte, gezellige en ontspannende kerstdagen & all het beste voor 2024,
Sabine
0 comments