WIJ ZIJN VELEN

Uit de moderne natuurkunde komt de term rol fluïditeit. Ieder individu is meer dan haar rol en elke rol die zij vervuld is meer dan haar individualiteit. Rollen zijn afhankelijk van de context. Op je werk vervul je een andere rol dan in je gezin of in de vereniging waarvan je lid bent. In je familie van herkomst kan het gebeuren dat je bij een grote familie bijeenkomst ineens weer opmerkt dat je als volwassene in de rol beland, die je als kind had.

Uit de psychologie is veel bekend over ons innerlijk kind. In therapieën wordt gewerkt met deze innerlijke rol. Er wordt dan onderscheid gemaakt tussen het gekwetste kind, het boze kind, het blije kind en het kind, dat verbonden is aan ons eigen essentie.


Innerlijke rollen

Iedereen heeft in zijn innerlijk beleven dus meerdere (onbewuste) rollen. Je zou kunnen zeggen: wij zijn velen. Niet alleen innerlijke rollen, die gelieerd zijn aan de verschillende innerlijke leeftijden, die je gedurende een leven belichaamd, zoals die van het kind, de puber, de volwassene en de wijze, maar ook rollen, die jij in je dagelijkse leven vervult. 

In de familie context ben jij bijvoorbeeld moeder, dochter, vader, zoon, broer, zus, grootouder of tante. In het werkveld: leidinggevende, werknemer, ondernemer, vrijwilliger of CEO.

Rol fluïditeit

Hoe veelvoudige rollen jouw bestaan beïnvloeden, is middels een opstelling te onderzoeken. Jouw mate van bewustzijn over de verschillende rollen en wat voor plek ze in  jouw bestaan in nemen, bepaald  hoe veel vitaliteit je ter beschikking hebt. Hoe meer empathie en compassie kan je voelen voor jezelf en alle innerlijke delen van jezelf hoe groter wordt jouw empathisch vermogen om andere te zien in  hun rollen.

Systemisch gezien verrijk jij jezelf door het aankijken, voelen en  aanvaarden  van de verschillende (onbewuste) rollen. Een van de lastigste in onze westerse maatschappij is die van dakloze, in armoede levend mens en die van CEO, omdat bij deze rollen het individu sterk beïnvloed wordt door grotere collectieve velden.


Onderzoek naar innerlijke rollen middels systemische opstellingen

Door jouw innerlijke rollen te onderzoeken en contact met ze op te nemen worden ze meer  fluïde, werken met elkaar samen of laten voor het eerst hun stem horen, omdat ze tot nu toe geen aanleiding zagen zich te melden . Ze vormen een uitstekende bron van informatie en vitaliteit als je ze uitnodigt om zich te laten zien en horen, als ze herkent worden, en waar gewenst met elkaar in contact te brengen om vervolgens  hun juiste plek in jouw persoonlijke geschiedenis te mogen innemen. Dusdanig wordt jouw eigen levensverhaal een  krachtbron in jezelf en kan alle vitaliteit, die je ter beschikking hebt vrijelijk stromen.

Mijn persoonlijke observatie als facilitator van systemische opstellingen in de laatste jaren is dat voornamelijk ondernemers en leidinggevende veel baat hebben bij het onderzoeken van hun verschillende innerlijke rollen.

Inzicht in en integratie van deze rollen resulteren direct in betere prestaties, meer klanten en minder conflicten in een team of organisatie.


Praktijkvoorbeeld:

 Ik was al langer bezig om een opleiding aan mijn aanbod toe te voegen, ook omdat verschillende klanten hierom hebben gevraagd. Ik was hier enorm enthousiast over. Na een paar manden had ik een hele opleiding inclusief online programma klaar. Alleen de aanmeldingen bleven uit.”

Met deze vraag kwam een doorgewinterde ondernemer bij mij. In de opstelling bleek, dat zij in het begin van haar carrière een aantal jaren als docent werkzaam is geweest en dat stukje van haar levensloop totaal vergeten was. Het opstellen van haar rol als docent liet zien, dat de beëindiging van deze rol niet soepel was verlopen en dat het een en aan systemische interventies nodig bleek te zijn om haar innerlijk deel, de docente, opnieuw met haar in het hier en nu te verbinden.

Sinds dit deel weer onderdeel mag zijn van haar bedrijf stromen de aanmeldingen voor haar opleiding binnen.

Dank

Dank jullie wel, klanten, deelnemers en collega ondernemers, die voor individuele consulten, workshops en seminars zijn gekomen, zonder jullie had ik deze inzichten nooit kunnen opdoen

About the Author

Ik ben een pro actieve mensen mens gespecialiseerd in out of de box oplossingen.Door mijn achtergrond in drama, filosofie, systemisch werk en Sjamanisme neem ik grotere verbanden waar, hoor ik het ongezegde en ben ik ondertussen expert in de verruiming van waarneming.Ik stel de vragen die openen, voorbij het zichtbare. Daarmee faciliteer ik verandering in vastgelopen situaties. In de persoonlijke sfeer, in teams en voor ondernemers.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Boek nu een sessie of neem contact op

Boek een 1 op 1 sessie of een jaartraining bij Sabine.

>