Systeem fenomenologisch waarnemen is volstrekt anders dan waarnemen in het dagelijks leven...
en ook weer niet.
Iedereen bezit een systemisch zintuig en weet waar bijvoorbeeld de goede plek voor hem/haar in een groep of organisatie is. Iedereen voelt bij grote collectieve prestaties of bijeenkomsten weleens dat zijn/haar haartjes recht overeind staan. bijvoorbeeld bij de Nederlandse dodenherdenking, of het zingen van het Wilhelmus bij de huldiging van een sporter bij de olympische spelen. Dat zijn waarnemingen waar jezelf resoneert met een systeem.
Scholen van systeem fenomenologisch waarnemen
De manier waarop je systeem fenomenologisch waarnemen kan scholen is in eerste instantie bewustwording van de verschillende kanalen, die dit zintuig bevat.
Bewustwording van het lijf (lichaamsbewustzijn), het vermogen om in de ruimte om je heen en binnen jezelf en gevoel van ruimtelijk positionering waar te nemen (spatial awarenes) en perceptie.
Perceptie bij systeem fenomenologisch waarnemen
Perceptie betekent letterlijk waarneming. Dit proces gaat gepaard met interpretatie, selectie en organisatie van zintuiglijke informatie.
Systeem fenomenologisch waarnemen is iets wat in de praktijk geoefend wordt, je kan het je niet theoretisch eigen maken, omdat het waarnemen met je lijf gebeurt.
De meeste ervaren opstellers hebben door jarenlang opstellingen te begeleiden hun geheel eigen manier van waarnemen middels learning by doing ontwikkelt.
Systemisch waarnemen heeft drie componenten:
- Lichaamsbewustzijn
- Spatial awareness
- Een veelvoud aan factoren die onze perceptie beïnvloeden: informatieverwerking in het brein, sensitiviteit, empathisch vermogen, leerstijlen, je relatie met je eigen zintuigen, collectieve verstrikking, trauma, innerlijke houding, mate van bewustzijn, wereldbeeld en meer.
0 comments