21 juni

Zomerzonnewende

8 Tips om de zomer, overvloed & verbinding te vieren

Het tijdstip rond de zomerzonnewende 21.6. de langste dag van het jaar leent zich uitstekend om jezelf te verbinden met de zomerse energie van feest vieren, genieten en jouw gevoel te eren deel uit te maken van een gemeenschap. Het is een tijd om bij de kracht van de zon en de overvloed van de aarde stil te staan. 

In vele tradities worden vreugdevuren aangestoken, om de kracht van de zon te eren en de gemeenschap te reinigen en te beschermen.

Vanuit het systemisch werk, maar ook vanuit het Sjamanisme weten we over het belang van verbondenheid. Verbondenheid met mensen in jouw omgeving, maar ook verbondenheid met de natuur en alle krachten die groter zijn dan wij, zoals de zon, het vuur en de aarde.

1 Verzamel bloemen

Een van de meest traditionele manieren om midzomer te eren is door bloemen te verzamelen en ze op een overvloedige in jouw ruimtes te etaleren. Als je bloemen (of zelfs prachtig bloeiend onkruid ) in je tuin hebt, kun je die gebruiken, of pluk bloemen en onkruid langs een weggetje, of ga langs bij je lokale bloemist en kies bloemen die zowel lokaal als in het seizoen zijn.

Zet wat verse bloemen op je altaar (als je die hebt). Je kunt ook bloemen van een groot boeket scheiden in kleinere trossen en ze op verschillende plaatsen in uw huis plaatsen om het overvloedige gevoel te vergroten. Kleinere bloemen kunnen worden geweven in een slinger of kroon, zet deze bij het eten op je hoofd of versier de tafel ermee. Grotere stelen kunnen worden verwerkt tot een krans voor uw deur of een bloemstuk voor op de (tuin-) tafel.

2 Buiten smullen

Buiten eten, of dat nu betekent dat je gaat picknicken, een BBQ hebt of gewoon je tafel naar buiten verplaatst, is een geweldige manier om de kortste nacht van het jaar te vieren. Kies een menu op basis van lokale, seizoensgebonden groenten en fruit, die lokaal groeien zoals aardbeien, pruimen, kersen, sperziebonen, paardenbloem, radijs, tomaten, courgette en raapstelen. Voeg ook seizoensgebonden kruiden toe, vooral als je ze in je tuin of veranda potten hebt gezaaid. Niets zegt meer zomer als verse groene kruiden!

3 Zet een tuin melange ijsthee

Een andere reden waarom ik graag mijn eigen kruiden en bloemen kweek, ( eerlijk gezegd is dit vooral een verdienste van mijn man :), hij is degene met groene vingers) is dat ik mijn eigen thee kan maken (ze zijn ook geweldig voor mocktails!) In de zomer maken enkele van de meest robuuste planten in mijn tuin  de beste brouwsels.

Kies wat je bij de hand hebt, zoals lavendel, rozenblaadjes, kamille, munt (kweek deze in een pot - het verspreidt zich als een onkruid!), citroenmelisse, salie, Echinacea, citroenverbena of lindebloesem en meng ze samen zoals je wilt. Giet 1 liter kokend water over 1 kopje kruiden en laat ze 3 tot 5 minuten trekken en zeef ze.

Nadat de gezette thee de tijd heeft gehad om af te koelen, koel je het verder in de koelkast en zoet je het met honing voor een perfect verfrissend zomerdrankje.

Als je wat over hebt kun je ook ijsblokjes vakjes ermee vullen en invriezen ( misschien nog met een bloemetje, salie, drop netel bloem, madeliefje of viooltje erin) om later een eenvoudig glas water mee op te fleuren.

4 Steek een vreugdevuur aan

Het maken van vreugdevuren om de zomerzonnewende te vieren is een lang gevestigde heidense traditie. Waarom breng je vrienden en familie niet samen voor een bescheiden vuurtje in de tuin en combineert het met een BBQ? Je hoeft zelfs niet te vertellen dat je dit doet om de zonnewende te vieren, als je familie en vrienden hier niets voor voelen. Het gaat om de intentie en je eigen manier om de cycli in de natuur te vieren, verbondenheid en overvloed te ervaren.

In de Alpen worden nog steeds tradioneele berg vuren aangestoken op 21 juni, deze hebben tegenwoordig meer christelijke vormen, zoals kruizen of harten, maar gaan terug tot in voor christelijke tijd.

Wil je het een keer zelf beleven? Kijk hier:
https://www.tirol.at/reisefuehrer/kultur-leben/brauchtum/sonnwend-herz-jesu-feuer

5 Bak met honing

Honing is een zoetstof die wordt gebruikt in veel heidense tradities van de zomer (vaak in mede ( honingwijn) en zoete broden), en zomerzonnewende honingkoekjes bedekt met kruiden en bloemen vormen een perfect dessert of snack. Neem je favoriete koekjes (gekocht of zelf gebakken) smeer er honing op en decoreer met verse bloemen ( madeliefjes, viooltjes, vlierbloesem, salie of wat jij in de tuin hebt staan), smullen maar!

6 Ga naar het strand

Stranddagen zijn hier! En terwijl je daar bent, kun je werken aan je intenties,een nieuw seizoen is een uitgelezen kans om een aantal nieuwe intenties neer te zetten.Schrijf je intenties op een klein papieren briefje dat je in het water gooit. Bedank de zee, de zon en de aarde dat ze jouw intenties daarheen brengen waar ze gezien worden.

7 Neem een bad

Om tot rust te komen en te ontspannen deze zomerzonnewende, vul je een bad met water, bloemen en kruiden. Zet kaarsen neer om de zon deze dag te eren. Terwijl je het bad leeg laat lopen en je de kaarsen uitblaast, neem dan de tijd om in dankbaarheid na te denken over de schoonheid en overvloed die je al in je leven hebt.

8 Maak werk van je lokale omgeving

Bezig zijn met het milieu in jouw lokale omgeving is een geweldige manier om de zonnewende te eren, omdat het niet alleen een diep respect weerspiegelt voor het land waarop we zo gelukkig zijn om op te leven, maar ook een verschil maakt in jouw lokale gemeenschap. Kom samen met een groep families of vrienden om zwerfvuil op te rapen in nabijgelegen parken of tuinen (draag altijd handschoenen!), en ontspan daarna met wat zonnewende traktaties ( vers fruit, salades, honingkoekjes en bloemen ijsthee), in het park of bij iemand in de tuin. Bedankt de aarde voor de overvloed, die zij ons schenkt.

Meer lezen over dankbaarheid? https://www.desystemischeblik.nl/wetenschappelijk-onderzoek-toont-aan-dat-dankbaar-zijn-je-veerkracht-verhoogt/

Fijne zonnewende toegewenst, geniet en verbind jezelf met alles, dat je goed doet!

Met hartelijke groet, 

Sabine

Wil je meer lezen over in verbinding leven met de seizoenen?

Hier staat mijn blog winter:https://www.desystemischeblik.nl/winter-zijn/

Wil je meer weten over hoe je een altaar maakt, zoals die afbeelding boven aan het blog, en hoe je die  onderhoudt? Als voedingsbron voor jezelf en al je verwandten? Neem gerust contact met mij op https://www.desystemischeblik.nl/contact2/  voor een individueel consult over ( voorouderlijke) krachtbronnen


About the Author

Ik ben een pro actieve mensen mens gespecialiseerd in out of de box oplossingen.Door mijn achtergrond in drama, filosofie, systemisch werk en Sjamanisme neem ik grotere verbanden waar, hoor ik het ongezegde en ben ik ondertussen expert in de verruiming van waarneming.Ik stel de vragen die openen, voorbij het zichtbare. Daarmee faciliteer ik verandering in vastgelopen situaties. In de persoonlijke sfeer, in teams en voor ondernemers.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Boek nu een sessie of neem contact op

Boek een 1 op 1 sessie of een jaartraining bij Sabine.

>