Herfst: Laat gaan, wat nu niet meer het leven dient & vier de herfst equinox

Ik ben zo blij dat de herfst hier is! Nu de wereld donker begint te worden, wil ik de tijd nemen om te voelen, te zien, te ruiken en te proeven wat de verandering van het seizoen in mijn leven betekent. In de herfst wordt ik mij meer bewust dat al het leven cyclisch is en dat einden en beginnen altijd om ons heen plaatsvinden. De zomer vloeit nu over in de herfst en om dit einde en begin te eren en te vieren vind je hieronder een aantal tips en rituelen voor de periode rond de herfst equinox.

De herfst equinox is een moment in het jaar waarop dag en nacht precies even lang zijn en markeert het begin van de herfst op 21-9, die duurt tot de winterzonnewende 21-12.

De herfst inspireert ons om na te denken over en dankbaarheid te voelen voor de overvloed in ons leven. Het is een mooie tijd om de overvloed van de natuur te delen met vrienden en geliefden, met gerechten die zijn opgebouwd rond seizoensgebonden ingrediënten zoals appels, pompoenen, paddenstoelen, kastanjes, druiven en granen.

Elk seizoen heeft zijn eigen wijsheid, net zoals verschillende energieën op verschillende momenten van het jaar door ons heen stromen. Het vieren van elk seizoen van het Wiel van het Jaar ( Het Levenswiel) zal je helpen om je groei fysiek, mentaal en emotioneel te voeden door de veranderende seizoenen bewust mee te ( be) leven. Door je activiteiten af te stemmen op de cycli van de natuur, zul je een betere balans in je leven vinden en in staat zijn om tijd voor jezelf en anderen te maken wanneer dat het meest nodig is.

Het levenswiel is een gids voor het leven. Het biedt ons een kader om ons te helpen ons leven in balans te leven.


TIPS & RITUELEN VOOR DE HERFST EQUINOX


Hieronder vind je een aantal tips en rituelen voor de herfst equinox om de verandering van zomer naar herfst in je leven te markeren.

Bekijk de zonsondergang

Een van mijn favoriete rituelen voor herfstequinox is om de overgang van de seizoenen te eren en te verwelkomen door rustig op de avond van de equinox te zitten om naar de zonsondergang te kijken. Wees aanwezig met al je zintuigen terwijl je kijkt en dankbaarheid voelt voor de leven gevende energie van de zon terwijl deze lager in de lucht zakt en uiteindelijk achter de horizon verdwijnt. Let goed op wat er gebeurt als de avond valt: wat zie, hoor of ruik je? Misschien zijn het insecten die zingen of sterren die hoog in de lucht fonkelen of zelfs rokerige geuren uit vuurkorven in de achtertuin.

Misschien vindt de herfst equinox wel op een dag plaats waar je de zon niet kunt zien ondergaan. In Nederland is de kans op regen in de herfst aanwezig :), stel je dan in je innerlijke verbeelding voor hoe het zou zijn, als je de zon daadwerkelijk onder zou zien gaan, lekker zittend op de bank, luisterend naar de regen.

Spreek woorden van dankbaarheid en waardering hardop uit tot de zon, de schemering en de duisternis van de nacht. Deel wat je er leuk aan vindt. Waar je klaar voor bent. Wat spreekt je aan in deze tijd van het jaar? Als je je geroepen voelt, laat er dan een intuïtief offer voor achter – eten, een gedicht, een schilderij,een bosje bloemen, alles wat goed voor je voelt. Sluit je dankbetuiging af met een paar diepe ademhalingen en besteed wat tijd aan het bijhouden van een dagboek om je ervaring te verwerken.

Breng tijd door in de natuur

Wat tijd alleen doorbrengen in de natuur kan natuurlijk elke dag in elk van de seizoenen maar leent zich uitstekend om stil te staan bij de energie van de herfst equinox. Op een rustige plek zitten en de tijd nemen om na te denken over de voorbijgaande seizoenen is een van de beste manieren om opnieuw contact te maken met de natuur. Je kunt deze tijd gebruiken om te mediteren, te bidden of gewoon in stilte te zijn.

Aandacht besteden aan de subtiele veranderingen in de natuur is een geweldige manier om je ermee verbonden te voelen en op te merken hoe alle dingen eb en vloed zijn. Buiten zijn tussen bomen, vogels en andere dieren in het wild kan ons weer in contact brengen met onze eigen menselijkheid. Wanneer we de tijd nemen om contact te
maken met de natuur, worden we eraan herinnerd dat het leven meer is dan alleen onze eigen persoonlijke worstelingen.

Voer een loslaat ritueel uit

Voer een loslaat ritueel uit waarbij je een lijst maakt van alle dingen die je nu wilt achterlaten, die in jou nu niet meer het leven dienen, zoals je het nu leeft. Dit kan een zeer krachtige manier zijn om het verleden los te laten en bepaalde zaken voor goed af te sluiten. Het ritueel kan bestaan uit het verbranden van het papier waarop jij je lijst heb geschreven, het in stromend water gooien, in een boom te hangen of het te begraven in de aarde. Dit is een geweldige manier om dingen los te laten die niet meer het leven dat je nu hebt, dienen. Vergeet niet na afloop alle krachten, die aanwezig waren en die je helpen om los te laten ( het water, de aarde, het vuur en/of de lucht) en alle weldadige krachten, die je helpen met je leven, te bedanken.

Observeer en reflecteer op seizoensverschuivingen

Maak tijdens het herfstseizoen en vooral tijdens de herfst equinox op 21 september tijd om de natuurlijke verschijnselen te observeren die zich voordoen bij de wisseling van de seizoenen. Gebruik deze observaties als aanwijzingen om naar binnen te reflecteren en stukjes persoonlijke wijsheid te ontdekken die je helpen bij het navigeren door je eigen leven. In de herfst veroudert de natuur gracieus en laat ze haar greep op de overvloed van de zomer los. Haal inspiratie uit dit proces om je eigen veroudering te omarmen,
evenals innerlijk te rijpen en wijzer worden binnen je relaties en zelfs jouw werk. Noteer desgewenst je bevindingen in een schrift.

Houd in gedachten dat al het leven cyclisch is, dus omarm de overgang zoals die komt en neem de tijd om het te vieren. Misschien kijk je zelfs uit naar de winter!

Wil je nog meer weten over rituelen, dan kan ik je het boek van Daan van Kampenhout:
“Sjamanistische Rituelen” warm aanbevelen:
https://hetnoorderlicht.com/product/sjamanistische-rituelen

Of liever nog meer lezen wat je in verband met jouw dankbaarheid in je leven kunt integreren om alles te oogsten wat dankbaarheid in jouw leven brengt?
https://www.desystemischeblik.nl/wetenschappelijk-onderzoek-toont-aan-dat-dankbaar-zijn-je-veerkracht-verhoogt/

Wil je assistentie en ondersteuning bij het voor goed laten gaan van patronen, die je leven belemmeren?

Boek een systemisch of sjamanistisch consult ( investering 205 Euro BTW vrij) via info@desystemischeblik.nl

Meer info? http://www.desystemischeblik.nl

In deze tijd van het jaar, die uitnodigt tot inkeer en contemplatie, wens ik iedereen vooral veel plezier bij het oogsten, ontspanning in het loslaten en voorgoed laten gaan van patronen, die niet meer het leven dienen toe,

met hartelijke groet,

Sabine

About the Author

Ik ben een pro actieve mensen mens gespecialiseerd in out of de box oplossingen.Door mijn achtergrond in drama, filosofie, systemisch werk en Sjamanisme neem ik grotere verbanden waar, hoor ik het ongezegde en ben ik ondertussen expert in de verruiming van waarneming.Ik stel de vragen die openen, voorbij het zichtbare. Daarmee faciliteer ik verandering in vastgelopen situaties. In de persoonlijke sfeer, in teams en voor ondernemers.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Boek nu een sessie of neem contact op

Boek een 1 op 1 sessie of een jaartraining bij Sabine.

>